Fulla de Figuera de plata 2023

Parlar dels Pastorets de Figueres, per mi és parlar des de la meva adolescència fins ara, quan molts i segons diuen ja tenim una “joventut acumulada”.
Alguns de nosaltres portem 50 anys fent els Pastorets, altres menys temps i els més jovenets, ara comencen.
Tots i totes amb la mateixa importància, facin els papers que facin.
Però si mirem més enrere, ara fa 100 anys, quants figuerencs i figuerenques i també gent de la comarca han pujat a l’escenari a fer de dimonis, d’àngels i pastors, centenars i centenars de persones que el seu entusiasme era ser de la colla dels Pastorets, sortir a l’escenari, potser nerviosos, i fer teatre pels vols de Nadal, quan la tradició ens fa gaudir de torrons, de neules, de canalons, de cançons, de dimonis, d’àngels i de pastors.
Enguany, l’Ajuntament de Figueres ens ha honrat a tots i a totes amb la Fulla de plata de la ciutat 2023, un reconeixement a l’Associació Els Pastorets de Figueres, ara que es compleixen cent anys des de la primera representació de El Primer Nadal dels Pastors, el 25 de desembre de 1923 i que l’associació Els Pastorets de Figueres fundada el 1997, segueix treballant per tal de preservar i divulgar l’obra teatral, El Primer Nadal dels Pastors, escrita i composada pel figuerenc mossèn Rossend Fortunet i declarada l’any 2010 Bé Cultural d’Interès Local de la ciutat de Figueres, i que ha esdevingut una veritable escola de teatre de moltes generacions.
Per molts i molts anys Pastorets de Figueres.

Salvador Torres